Separa Perubatan – Fakta-fakta umum berkaitan jawatan Separa Perubatan [Download Percuma]

Adakah anda bakal menduduki temuduga Separa Perubatan bagi tahun 2017 ni?

 

Jika jawapan anda adalah ya, boleh saya tahu, sudahkah anda bersiap sedia dengan persiapan untuk menduduki temuduga separa perubatan itu nanti?

temuduga-separa-perubatan

Saya ada ebook ingin kongsikan kepada anda. Ebook ini, In Shaa Allah akan dapat bantu anda nanti.

 

Tajuk ebook ni ialah, fakta-fakta umum berkaitan jawatan separa perubatan. Boleh download secara PERCUMA sahaja menerusi link ini.

 

Sebelum nak duduk temuduga, eloklah kiranya kita ambil tahu dulu, apa sebenarnya jawatang yang kita nak mohon tu kan. Jadi bila dah baca panduan ni, nampaklah seperti kita ni betul-betul dah sedia.

 

Downloadlah panduan tu sementara ianya masih ditawarkan.

 

Advertisements

Koleksi buku hasil tulisan Prof Dr Hamka

Ada beberapa ceramah agama yang saya ikuti, si penceramah ada mengesyorkan untuk para pendengar mendapatkan buku tulisan Prof Dr. Hamka.

 

Hamka atau nama sebenarnya Abdul Malik bin Karim Amrullah lahir pada 16 Februari 1908 di Ranah Minangkabau, Sumatera Barat, dan meninggal dunia di Jakarta pada 24 Julai 1981. Beliau dikebumikan di TPU Tanah Kusir Jakarta. Beliau meninggalkan 10 orang anak, tujuh lelaki dan tiga perempuan.

 

Nama Hamka bukan sahaja terkenal di Indonesia, malah di Malaysia, Singapura, Brunei, dan beberapa negara Arab. Beliau diberi gelaran Buya, panggilan masyarakat Minangkabau yang bermaksud ayah atau seseorang yang dihormati. Buya Hamka terkenal sebagai seorang sasterawan, pendakwah, ulama, dan aktivis politik.

koleksi-buku-prof-dr-hamka

Dalam banyak-banyak buku tulisan beliau, yang saya betul-betul minat nak beli sekarang ni ialah buku berjudul Tafsir Al-Azhar.

 

Baru-baru ni, saya ada tengok buku ni dijual di Popular Bookstore kalau tak silap saya. Sempatlah juga saya baca beberapa helai muka surat.

 

Memang menarik buku tu.

 

Saya rasa, setiap rumah wajar ada simpan buku ni.

Continue reading

Amalan kebaikkan yang akan menghapuskan amalan keburukkan

Ada ke yang berani mengaku, bahawa dirinya tidak pernah melakukan dosa? Saya ingin kongsikan hadis yang saya baca dari kitab Ringkasan Riyadhus Solihin tentang seorang lelaki yang telah terlanjur melakukan dosa dan mengajukan masalah tersebut kepada Rasulullah SAW.

 

Al-Bukhari dan Muslim meriwayatkan dari Ibn Mas’ud r.a.:

Maksudnya: Bahawa ada seorang lelaki yang telah terlanjur mencium seorang wanita (yang tidak halal baginya). Lelaki itu lalu datang dan bertanyakan hukumnya kepada Nabi SAW.

Allah pun menurunkan firman-Nya:

Maksudnya: “Dan dirikanlah solat itu pada dua bahagian siang (pagi dan petang) dan pada permulaan malam. Sesungguhnya amalan kebaikkan itu akan menghapuskan amalan keburukkan.” (Surah Hud 11:114)

Lelaki itu bertanya: “Apakah ketentuan ayat ini hanya berlaku untukku? Baginda menjawab: Untuk semua umatku.” (Riwayat al-Bukhari no.526 dan Muslim no.2763)

 

Potongan hadis diatas, saya ambil dari kitab berjudul Ringkasan Riyadhus Solihin yang disusun oleh Imam Nawawi dan diringkaskan oleh Syaikh Yusuf Al-Nabhani.

kitab-imam-nawawi

Jika ada yang minat nak baca kitab ini, boleh dapatkan menerusi link ini.

 

Link yang saya berikan tu adalah untuk versi penuh. (bukan versi ringkasan). Namun, jika anda nak baca yang versi ringkasan, anda boleh tekan pada link ini. Seperti yang anda dapat lihat, versi yang ada pada simpanan saya juga adalah versi ringkasan.

Continue reading

Mengaku sebagai pengikut Imam Syafie tetapi berapa banyak buku tentang Imam Syafie yang kamu dah baca?

 

Sejak saya mula follow page FB Dr Rozaimi Ramle (Dr. Ustaz Rozaimi Ramle – Hadith) saya mula kenal dan jadi minat untuk belajar dengan lebih mendalam tentang ilmu hadith.

 

Saya tahu, saya sedar.

 

Saya mungkin tak akan jadi seorang yang hebat dalam bidang hadis. Berkemungkinan, saya hanya akan jadi “seorang awam” dalam bidang ilmu hadis.

 

Namun demikian, setidak-tidaknya, saya nak jadi seorang yang celik tentang ilmu hadis. Bukannya seorang yang main terima bulat-bulat sesebuah hadis, tanpa mengetahui apa sebenarnya status hadis tersebut.

 

Adakah hadis sahih? Palsu? dan sebagainya.

 

Saya tak nak jadi macam sebahagian orang di media sosial tu, yang cukup laju “share” hadis. Kadang-kadang tu, hadis yang mereka share ni memang agak pelik bunyinya.

 

Sesetengah hadis kelihatan langsung tak masuk akal. Tapi disebabkan hadis tersebut nampak menarik, jadi dia pun main tekan butang share je.

 

Orang yang mereka-reka, dan mencipta hadis palsu ini, menipu atas nama Nabi Muhammad SAW. Bukan itu sahaja, mereka ni juga akan menipu atas nama imam hadis yang popular seperti imam Bukhari, Imam Ahmad, Imam Tirmizi dan sebagainya.

 

Kononnya nak bagi nampak hadis yang direka cipta tu nampak ada kredibiliti dan boleh dipercayai.

 

Walhal, hadis tersebut adalah palsu, dan rekaan semata-mata.

 

Bila saya ikuti perkongsian ilmu dari page Dr. Rozaimi ni, saya mula kenal sebahagian manusia yang kononnya adalah pengikut imam Syafie.

 

Saya juga mengamalkan mazhab Imam Syafie. Adakah saya dikira sebagai pengikut imam Syafie juga?

 

Perlu ke saya nak declare yang saya ni adalah pengikut mazhab syafie seperti mana yang dilakukan oleh mereka-mereka yang saya jumpa di media sosial tu?

 

Kamu kata kamu adalah pengikut imam syafie. Berapa banyak kitab dan buku tentang imam syafie yang kamu pernah baca?

Soalan ini buatkan saya berfikir sejenak.

 

Macam mana kita boleh mengaku yang kita ni adalah pengikut imam syafie, kalau buku-buku dan kitab beliau pun kita tak pernah baca.

 

Saya percaya, masih ada ramai lagi yang masih tak tau, apa nama sebenar Imam Syafie!

 

Tak apa. Benda ni kalau ada kemahuan, kita boleh belajar. Kita boleh cari masa untuk baca.

koleksi-buku-imam-syafie

Saya pun sebenarnya bukanlah baik sangat. Saya pun kurang membaca buku-buku tentang Imam Syafie ataupun kitab yang ditulis oleh ulama agung ni.

 

Kalau nak dibandingkan, saya rasa seumur hidup saya ni, saya lebih banyak membaca buku yang ditulis oleh Robert Kiyosaki berbanding buku-buku aliran agama yang ditulis oleh imam Syafie ataupun buku-buku yang ditulis berkenaan dengan Imam Syafie.

Continue reading

Buku murah berharga RM2 sahaja promosi dari Bookcafe

Pagi ini saya terima emel dari pihak Bookcafe.

 

Rupanya sempena nak raya ni, mereka ada jalankan kempen promosi hari raya jugak! Ingatkan orang yang jual kain, baju dengan biskut je yang akan tawarkan kempen promosi macam tu.

 

Penjual buku pun rupanya ambil peluang ni untuk jalankan kempen promosi sempena hari raya.

 

Jadi, salah satu kempen promosi yang menarik perhatian saya ialah kempen buku RM2.

buku-murah-online

Boleh klik ke sini untuk terus ke laman web Bookcafe.

 

Sengaja saya tak nak bagi direct link, tetapi saya bagi ke halaman utama sebabnya saya tahu kempen macam ni hanya sementara.

Continue reading

Fatwa Kontemporari Dr Yusuf Al-Qaradhawi kini ada diskaun 30%

Dah baca ke belum posting saya sebelum ini yang tajuknya Fatwa Kontemporari Dr Yusuf Al-Qaradhawi dengan diskaun 50%?

 

Kalau belum baca, bolehlah baca yang tu dulu secara sepintas lalu. Apa yang saya nak tulis kat sini pun sebenarnya adalah sambungan bagi artikel kat situ.

 

Saya rasa agak rugi sebabnya sewaktu buku ni dijual dengan potongan harga sebanyak 50%, saya lambat bertindak.

 

Hari ini bila saya tengok semula, diskaun telah dikurangkan. Dari 50% diskaun, kini cuma tinggal 30% sahaja.

 

Anda boleh tekan klik disini.

Fatwa-kontemporari-Yusuf-Qaradhawi-diskaun

Saya tak pastilah apa akan jadi dimasa akan datang.

 

Ada kemungkinan pihak Bookcafe akan tawarkan lagi diskaun sedemikian. Mungkin diskaunnya lebih banyak!

Continue reading

Fatwa Kontemporari Dr Yusuf Al-Qaradhawi dengan diskaun 50%

Saya dapat emel dari Pihak Bookcafe.

 

Rupa-rupanya sekarang ni tengah ada promosi sempena Pesta Buku Online. Menarik tu.

 

Kalau pesta buku ni, kita sedia maklum yang pada waktu tu buku-buku akan dijual dengan harga yang sangat murah.

 

Yang paling tak tahan tu, ada diskaun sampai 80%. Kat luar memang tak akan dapat harga macam tu.

 

Dalam banyak-banyak tu, saya berminat dengan buku yang ditulis oleh Dr Yusuf Al-Qaradhawi yang berjudul Fatwa Kontemporari.

 

Tengok screenshot kat bawah ni.

buku-fatwa-kontemporari

dan lagi…

Continue reading