Tanya macam kenal pulak

Dalam beberapa event yang dianjurkan oleh sama ada pihak Lazada Malaysia, ataupun pihak Involve Asia, yang saya pernah sertai, kadang-kadang saya akan diminta untuk perkenalkan diri.

 

Bila diminta untuk perkenalkan diri, biasanya saya akan beritahu nama saya sahaja.

“Saya Sabree.”

 

Kadang-kadang ada pulak soalan tambahan.

“Dari blog mana?”

kerja-sampingan-tambah-pendapatan

Soalan ini, kadang-kadang saya rasa macam kurang relevan.

 

Kalau saya katakan saya dari blog sekian-sekian, adakah orang yang tanya tu akan kenal blog saya?

Most likely, orang yang tanya tu akan jawab “…. Ooo”.

Itu sahaja.

 

Ya, blog saya bukan terkenal mana pun. Malahan saya akan rasa pelik, kalau ada orang yang kenal saya dan kenal blog saya.

 

Lainlah, kalau orang tu memang follow saya dan follow setiap perkembangan dan penulisan yang saya muatkan dalam blog saya tu.

 

Ini buatkan saya fikir… adakah orang tu tanya sebab betul-betul nak tau, atau tanya sekadar bertanya.

 

Kalau tanya sekadar bertanya, dan bukannya sebab nak tahu, ini menunjukkan orang yang bertanya tu bukanlah jenis yang berfikir dulu sebelum bertanya.

 

Kalau dia jenis yang berfikir, dia pasti akan pertimbangkan beberapa kemungkinan. Contohnya, kalau aku tanya sekian sekian, agaknya apa respon atau pandangan orang yang ditanya tu.

 

Entah lah.

 

Mungkin ini cuma usaha seseorang tu untuk lakukan ice breaking. Still better than nothing.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s