Beli makanan kucing secara online di Lazada atau Shopee

Saya rasa, macam dah lama sangat tak beli makanan kucing dekat Pet Shop.

 

Sekarang ni saya lebih kerap beli makanan kucing secara online sahaja. Kalau tak beli dari Lazada, saya akan beli melalui laman web Shopee.

 

Senang nak buat price comparison kalau beli kat online marketplace macam dua tu.

berniaga-di-shopee

Kadang-kadang tu, even dalam Lazada or Shopee, ada lebih daripada seorang penjual. Harga pulak macam berlawan-lawan. Kita rasa penjual A macam dah bagi harga murah, tapi bila semak lagi harga, penjual B boleh tawarkan harga lebih rendah.

 

Pada masa yang sama, saya juga jarang jumpa iklan produk makanan kucing yang dijual di Lazada ataupun Shopee yang harganya sama macam kat kedai. Biasanya lagi murah.

 

Of course, kalau beli kat kedai, kita boleh dapat pada masa itu juga. Tapi kalau beli online, kena tunggu masa penghantaran dan sebagainya.

Continue reading

Guna pelita kutu untuk masalah kutu kucing yang makin melarat

Masalah kutu pada kucing saya semakin melarat setelah saya pindah ke rumah baru. Kalau sebelum ini kutu hanya terdapat pada badan kucing sahaja, tapi pada waktu ini saya dapati terdapat kutu di sekitar lantai dan kawasan yang selalu dilalui oleh kucing.

 

Saya pun tak pasti apa benda yang telah berlaku yang menyebabkan bilangan kutu semakin bertambah banyak.

 

Saya ada baca di Internet beberapa tips yang dikongsikan oleh individu yang sebelum ini juga pernah menghadapi masalah kutu.

masalah-kutu-pada-kucing

Ada antara tips yang dikongsikan untuk menyelesaikan masalah kutu memang berkesan dan ada juga yang tidak begitu membantu menyelesaikan masalah ini.

 

Saya nak cerita tentang salah satu tips yang saya juga gunakan iaitu, membina pelita kutu.  Tahukah anda apa itu pelita kutu?

Continue reading

Apa agaknya nasib kucing terbiar ni nanti?

Hari ni, bila saya selesai parking kereta, saya didatangi oleh seekor kucing. Saya dah beberapa kali terserempak dengan kucing ni, cuma biasanya kalau nampak saya, dia akan lari.

 

Kali ini, bila dia nampak saya, dia tak lari. Sebaliknya dia terus datang ke kaki saya. Saya agak, kucing ni mesti tengah lapar. Kalau tak, jangan haraplah dia nak datang dekat.

 

Macam biasa, stok makanan yang memang saya ada sediakan dalam kereta, saya berikan sedikit pada dia. Bukan banyak pun, dalam satu scoop sahaja.

kucing-tepi-jalan

Sebelum ni pernah bagi lebih, tapi lepas tu dia makan tak habis. Saki baki yang ditinggalkan tu pulak akhirnya kena hurung dengan semut. Kalau kebetulan masa tu hujan turun, habis rosak. Dah tak boleh makan.

Continue reading

Semoga lepas ni ada orang yang akan terus bagi makan pada kucing jalanan

Masuk dalam perkarangan apartment, saya terus cari tempat yang sesuai untuk parking kereta. Ada dua tempat yang biasa saya akan pilih untuk parking.

 

Pertama, dibahagian sisi bangunan. Tempat ni saya pilih sebab permukaan bumi yang agak condong. Orang tak akan buat double park kat sini.

 

Satu lagi tempat yang saya suka pilih ialah dibahagian belakang apartment.

masalah-parking-rumah-apartment

Dekat sini ruangnya agak sempit. Cuma boleh memuatkan sebaris kenderaan sahaja. Kalau ada penghuni apartment ni yang cukup bodoh,dia mungkin akan cuba double park kat sini.

 

Apartment tempat saya duduk ni, dulunya pernah ada parking space yang cukup luas. Kalau keluar malam pun, tak perlu risau tak ada parking. Tapi sejak adanya projek pembinaan lebuhraya SUKE, semuanya mula berubah. Parking dah jadi terhad sebab projek ni, dah ambik parking space penduduk sini.

Continue reading

Masalah dengan kucing yang suka rosakkan barang

Kenapa mesti nak bela kucing, sedangkan dah tahu kucing ni akan merosakkan barang dalam rumah?

 

Saya cukup cemburu, dengan pemilik kucing yang pandai melatih kucing-kucing peliharaannya. Kebanyakkan kucing yang saya bela, semuanya jenis yang suka merosakkan barang.

 

Ini salah satu barang yang kucing saya rosakkan.

kerosakkan-yang-dilakukan-oleh-kucing

Ya sofa.

 

Mula-mula tu sikit je kesan rosak dia. Setakat tertanggal beberapa benang sahaja. Tapi lepas beberapa bulan, ia mula koyak dan seterusnya jadi macam yang sekarang ni.

Continue reading

Pasir kucing yang saya guna dan saya suka!

Sebelum ini, saya asyik cerita tentang jenama makanan kucing yang saya guna selama ini. Kali ni saya nak cerita pasal pasir kucing pulak.

 

Penggunaan dan pemilihan pasir untuk kucing juga adalah satu perkara yang penting buat mereka yang memelihara kucing dalam rumah, secara indoor. Kalau yang jenis bela kucing, indoor outdoor ni, mungkin tak perlu risau sangat bab pasir kucing.

 

Selalunya, untuk kucing yang boleh bebas keluar masuk rumah ni, mereka tahu kat mana nak cari pasir, dan ada port sendiri nak melepaskan hajat. Tapi saya bela kucing kat apartment. Tingkat 9 pulak tu.

kelemahan-rumah-apartment

Memang tak yakin nak bagi kucing-kucing ni bebas keluar masuk rumah. Nanti ada yang sesat pulak. Lepas tu, kemungkinan untuk kucing-kucing tu nanti berak merata pun sangat besar.

 

Kang ada yang berak dekat kaki lima, berak kat tangga… dah mengotorkan kawasan apartment. Bau busuk, kotor dan membuatkan orang lain tak selesa.

 

Ok dah. Cerita bab pasir.

Continue reading

Blog ini dah jadi blog tentang kucing ke?

Blog ni nampaknya dah jadi blog tentang kucing haha.

 

Pada awal-awal ketika saya mulakan blog ini, saya pun tak pasti, nak tulis tentang topik apa dalam ini. Saya buat keputusan untuk daftar blog ini, sebabnya saya tak nak ada orang lain yang pakai nama saya untuk buat blog.

 

Maksud saya begini… saya dah ada beberapa blog lain yang menggunakan nama sabree hussin. Antaranya

  1. https://www.sabreehussin.com/
  2. https://sabreehussin.biz/

cara-elak-blog-kena-hack

Jadi saya tak naklah nanti, ada yang pandai-pandai pergi daftar blog percuma dekat wordpress lepas tu pakai nama saya pulak.

 

Sebelum benda tu jadi, baik saya cegah dulu, mana-mana yang termampu. Saya bimbang nanti ada yang fikir, blog tu saya punya, walhal pemilik sebenarnya… tak ada sesiapa yang tahu.

 

Mulanya saya ingat nak jadikan blog ni sebagai blog back up. Sebarang artikel yang saya dah pernah tulis dan siarkan dalam blog sebelum ini, saya nak siarkan semula disini. Tapi saya bimbang blog ini di label sebagai blog copy paste oleh google, jadi saya rasa saya tulis je la apa-apa entri dalam ni.

 

Nampaknya, saya lebih banyak tulis pasal kucing dalam ini.

 

Beli makanan kucing jenama Love Cat lagi

Dua bulan sebelum, saya bagi kucing-kucing saya makan kibbles dari jenama Smart Heart.

Continue reading

Habis cuti raya dan selamat bawa balik kucing ke KL

Alhamdulillah… selamat sampai di KL.

 

Sekarang ni pun, saya dah kembali kepada tugas hakiki macam biasa. Masa untuk bercuti dah habis. Sekarang ni, kena kembali fokus untuk bekerja macam biasa.

 

Walaupun pada hakikatnya, saya boleh pilih sama ada nak bekerja atau nak bercuti, memandangkan saya bekerja sendiri, tapi saya rasa, bekerja tu lebih baik haha

 

Sekurang-kurangnya, bila saya buat sesuatu, sedikit sebanyak akan memberi impak kepada pendapatan yang bakal dihasilkan.

 

Raya baru-baru ini, saya ada bawa dua ekor kucing saya untuk balik bercuti di Kedah. Perjalanan ambik masa lebih kurang 6 jam.

koleksi-gambar-kucing

Biasanya dalam 5 jam dah boleh sampai. Tapi biasalah, musim perayaan macam ni, tak boleh bawa laju-laju.

 

BAHAYA.

Continue reading

Bawa kucing balik kampung dan perjalanan jauh

Setiap kali tiba musim perayaan, ataupun sampai waktu nak pergi travel, salah satu perkara yang akan memberikan saya “sakit kepala” adalah tentang macam mana cara nak urus kucing-kucing kesayangan saya tu.

 

Kalau cuma short vacation, saya tak risau sangat. Misalnya cuma pergi bercuti ke Cameron Highland setakat 3 hari 2 malam atau sekadar meluangkan masa hujung minggu untuk pergi beriadah di pantai peranginan di Port Dickson.

 

Sepanjang masa bercuti tu, memang saya akui, rasa tak begitu tenang. Sesekali teringat kucing-kucing yang ditinggalkan.

Ada lagi ke makanan untuk kucing-kucing tu semua?

Cukup ke tak makanan kucing tu?

Macam mana dengan air? Adakah diorang tumpahkan air?

Pasir pulak macam mana? Adakah semua dah kotor dan perlu tukar baru?

kucing-sangat-manja

Biasanya, kalau saya perlu tinggalkan terlalu lama, iaitu melebihi 3 hari, saya akan minta tolong adik datang ke rumah untuk tengok-tengokkan kucing-kucing saya tu.

Continue reading

Share link boleh dapat duit dengan Adhance

Kerjanya mudah sahaja.

 

Anda hanya perlu share link dan anda akan dapat duit. Ini bukti pendapatan yang telah saya perolehi setakat ini.

dapat-duit-share-link

Jumlah penuh yang telah saya perolehi adalah sebanyak RM1,029.60

 

Jadilah. Kiranya dah 4 angka juga kan. Siapalah yang nak tolong bagikan, kalau bukan kena usaha sendiri? Usaha yang perlu dilakukan pun, bukannya susah sangat. Cuma perlu share link sahaja, dan lepas tu, dapat bayaran pulak.

 

Mungkin ada yang nak tahu, pendapatan ini datangnya dari program apa? Jawapannya ialah, dari Program Adhance.

 

Kalau anda juga minat nak buat duit, macam yang saya buat ni, sila buat pendaftaran segera di laman web ini.

Continue reading