Beli makanan kucing secara online di Lazada atau Shopee

Saya rasa, macam dah lama sangat tak beli makanan kucing dekat Pet Shop.

 

Sekarang ni saya lebih kerap beli makanan kucing secara online sahaja. Kalau tak beli dari Lazada, saya akan beli melalui laman web Shopee.

 

Senang nak buat price comparison kalau beli kat online marketplace macam dua tu.

berniaga-di-shopee

Kadang-kadang tu, even dalam Lazada or Shopee, ada lebih daripada seorang penjual. Harga pulak macam berlawan-lawan. Kita rasa penjual A macam dah bagi harga murah, tapi bila semak lagi harga, penjual B boleh tawarkan harga lebih rendah.

 

Pada masa yang sama, saya juga jarang jumpa iklan produk makanan kucing yang dijual di Lazada ataupun Shopee yang harganya sama macam kat kedai. Biasanya lagi murah.

 

Of course, kalau beli kat kedai, kita boleh dapat pada masa itu juga. Tapi kalau beli online, kena tunggu masa penghantaran dan sebagainya.

Continue reading

Guna pelita kutu untuk masalah kutu kucing yang makin melarat

Masalah kutu pada kucing saya semakin melarat setelah saya pindah ke rumah baru. Kalau sebelum ini kutu hanya terdapat pada badan kucing sahaja, tapi pada waktu ini saya dapati terdapat kutu di sekitar lantai dan kawasan yang selalu dilalui oleh kucing.

 

Saya pun tak pasti apa benda yang telah berlaku yang menyebabkan bilangan kutu semakin bertambah banyak.

 

Saya ada baca di Internet beberapa tips yang dikongsikan oleh individu yang sebelum ini juga pernah menghadapi masalah kutu.

masalah-kutu-pada-kucing

Ada antara tips yang dikongsikan untuk menyelesaikan masalah kutu memang berkesan dan ada juga yang tidak begitu membantu menyelesaikan masalah ini.

 

Saya nak cerita tentang salah satu tips yang saya juga gunakan iaitu, membina pelita kutu.  Tahukah anda apa itu pelita kutu?

Continue reading

Apa agaknya nasib kucing terbiar ni nanti?

Hari ni, bila saya selesai parking kereta, saya didatangi oleh seekor kucing. Saya dah beberapa kali terserempak dengan kucing ni, cuma biasanya kalau nampak saya, dia akan lari.

 

Kali ini, bila dia nampak saya, dia tak lari. Sebaliknya dia terus datang ke kaki saya. Saya agak, kucing ni mesti tengah lapar. Kalau tak, jangan haraplah dia nak datang dekat.

 

Macam biasa, stok makanan yang memang saya ada sediakan dalam kereta, saya berikan sedikit pada dia. Bukan banyak pun, dalam satu scoop sahaja.

kucing-tepi-jalan

Sebelum ni pernah bagi lebih, tapi lepas tu dia makan tak habis. Saki baki yang ditinggalkan tu pulak akhirnya kena hurung dengan semut. Kalau kebetulan masa tu hujan turun, habis rosak. Dah tak boleh makan.

Continue reading

Semoga lepas ni ada orang yang akan terus bagi makan pada kucing jalanan

Masuk dalam perkarangan apartment, saya terus cari tempat yang sesuai untuk parking kereta. Ada dua tempat yang biasa saya akan pilih untuk parking.

 

Pertama, dibahagian sisi bangunan. Tempat ni saya pilih sebab permukaan bumi yang agak condong. Orang tak akan buat double park kat sini.

 

Satu lagi tempat yang saya suka pilih ialah dibahagian belakang apartment.

masalah-parking-rumah-apartment

Dekat sini ruangnya agak sempit. Cuma boleh memuatkan sebaris kenderaan sahaja. Kalau ada penghuni apartment ni yang cukup bodoh,dia mungkin akan cuba double park kat sini.

 

Apartment tempat saya duduk ni, dulunya pernah ada parking space yang cukup luas. Kalau keluar malam pun, tak perlu risau tak ada parking. Tapi sejak adanya projek pembinaan lebuhraya SUKE, semuanya mula berubah. Parking dah jadi terhad sebab projek ni, dah ambik parking space penduduk sini.

Continue reading

Masalah dengan kucing yang suka rosakkan barang

Kenapa mesti nak bela kucing, sedangkan dah tahu kucing ni akan merosakkan barang dalam rumah?

 

Saya cukup cemburu, dengan pemilik kucing yang pandai melatih kucing-kucing peliharaannya. Kebanyakkan kucing yang saya bela, semuanya jenis yang suka merosakkan barang.

 

Ini salah satu barang yang kucing saya rosakkan.

kerosakkan-yang-dilakukan-oleh-kucing

Ya sofa.

 

Mula-mula tu sikit je kesan rosak dia. Setakat tertanggal beberapa benang sahaja. Tapi lepas beberapa bulan, ia mula koyak dan seterusnya jadi macam yang sekarang ni.

Continue reading

Pasir kucing yang saya guna dan saya suka!

Sebelum ini, saya asyik cerita tentang jenama makanan kucing yang saya guna selama ini. Kali ni saya nak cerita pasal pasir kucing pulak.

 

Penggunaan dan pemilihan pasir untuk kucing juga adalah satu perkara yang penting buat mereka yang memelihara kucing dalam rumah, secara indoor. Kalau yang jenis bela kucing, indoor outdoor ni, mungkin tak perlu risau sangat bab pasir kucing.

 

Selalunya, untuk kucing yang boleh bebas keluar masuk rumah ni, mereka tahu kat mana nak cari pasir, dan ada port sendiri nak melepaskan hajat. Tapi saya bela kucing kat apartment. Tingkat 9 pulak tu.

kelemahan-rumah-apartment

Memang tak yakin nak bagi kucing-kucing ni bebas keluar masuk rumah. Nanti ada yang sesat pulak. Lepas tu, kemungkinan untuk kucing-kucing tu nanti berak merata pun sangat besar.

 

Kang ada yang berak dekat kaki lima, berak kat tangga… dah mengotorkan kawasan apartment. Bau busuk, kotor dan membuatkan orang lain tak selesa.

 

Ok dah. Cerita bab pasir.

Continue reading

Blog ini dah jadi blog tentang kucing ke?

Blog ni nampaknya dah jadi blog tentang kucing haha.

 

Pada awal-awal ketika saya mulakan blog ini, saya pun tak pasti, nak tulis tentang topik apa dalam ini. Saya buat keputusan untuk daftar blog ini, sebabnya saya tak nak ada orang lain yang pakai nama saya untuk buat blog.

 

Maksud saya begini… saya dah ada beberapa blog lain yang menggunakan nama sabree hussin. Antaranya

  1. https://www.sabreehussin.com/
  2. https://sabreehussin.biz/

cara-elak-blog-kena-hack

Jadi saya tak naklah nanti, ada yang pandai-pandai pergi daftar blog percuma dekat wordpress lepas tu pakai nama saya pulak.

 

Sebelum benda tu jadi, baik saya cegah dulu, mana-mana yang termampu. Saya bimbang nanti ada yang fikir, blog tu saya punya, walhal pemilik sebenarnya… tak ada sesiapa yang tahu.

 

Mulanya saya ingat nak jadikan blog ni sebagai blog back up. Sebarang artikel yang saya dah pernah tulis dan siarkan dalam blog sebelum ini, saya nak siarkan semula disini. Tapi saya bimbang blog ini di label sebagai blog copy paste oleh google, jadi saya rasa saya tulis je la apa-apa entri dalam ni.

 

Nampaknya, saya lebih banyak tulis pasal kucing dalam ini.

 

Beli makanan kucing jenama Love Cat lagi

Dua bulan sebelum, saya bagi kucing-kucing saya makan kibbles dari jenama Smart Heart.

Continue reading